história výroby piva

Pivo patrí nepochybne medzi najobľúbenejšie nápoje. Zároveň patrí aj medzi najstaršie alkoholické nápoje a najstaršie zaznamenané recepty. Jeho začiatky súvisia s obdobím, keď sa prvýkrát začalo pestovať obilie. Už v starovekom Egypte sa varilo pivo a zdokumentovalo sa na papyrusových rolkách okolo roku 5 000 p.n.l. V tej dobe sa však ešte asi nevyužíval chmeľ, a tak bolo pivo pravdepodobne zľahka sladké. Ešte pred Egypťanmi varili pivo Sumeri v Mezopotámii, kde si ľahko predstaviť, že do nádob s obilím natiekla voda, o zbytok sa postarali všade prítomné kvasinky a zrodilo sa pivo. Hoci tento nápoj by nám asi až tak nechutil. Počas antiky bolo pivo vytlačené vínom, neskôr doň pridávali rôzne bylinky, Až časom sa pre svoje nesmierne výhody začal pridávať chmeľ. A tak sa zrodilo pivo, ktoré poznáme dnes.

typy pív

IPA
(indian pale ale)
IPA je silnejšie pivo s väčším množstvom chmeľu, čo cítiť v chuti, aj vo vôni. Je svetlé, vrchne kvasené a napriek tomu, čo naznačuje meno pochádza z Anglicka.

PORTER
(čierne pivo)
Pivo pôvodne vyrábané pre anglických robotníkov nesie meno po poslíčkoch, takzvaných porteroch. Tmavé pivo s vyšším obsahom alkoholu. Americké štýly porteru sú nachmelené výraznejšie.

SVETLÝ LEŽIAK
(klasik)
Ležiak je číre a osviežujúce pivo výrabané spodním kvasením. Je to nehynúci klasik, s menším množstvom alkoholu, konzumovaný najčastejšie.

APA
(american pale ale)
APA je pivo vytvorené v spojených štátoch. Chmeľová aróma a príchuť je stredne silná, obsahuje ovocné až citrusové tóny. Je veľmi podobné pivu štýlu IPA, ktoré je však silnejšie a viac chmelené.